fbpx

Service Category: Commercial Cleaning

Szellőző tisztítás ipari, kereskedelmi épületekben

Szellőzőrendszerek szinte minden családi háznál nagyobb épületben megtalálhatók.

Jellemzően:

  • Irodaépületek

  • Ipari csarnokok

  • Kereskedelmi épületek

  • Többemeletes lakóházak

Miért szükséges a szellőző tisztítás?

Röviden: a szellőzőrendszerek karbantartó tisztítása azért fontos, hogy megőrizzék hatékonyságukat, és a lerakódott por, kosz ne jelentsen biztonsági kockázatot.

A szellőzőrendszerek fő funkciója az, hogy a benti, elhasznált levegőt eltávolítsák az épületből, és helyette friss levegőt juttassanak be kintről.

A legtöbb rendszer emellett szűri is a levegőt.

A be- és kiáramló levegőben megtalálható por egy része lerakódik a szűrőkben, a légcsatornák, csövek falán, és idővel szép vastag, nem túl gusztusos porréteget képez.

Ez a porréteg idővel csökkenti az elszívás hatásfokát, rontja a ventilátorok működését, emellett a felhalmozódott por nagyon gyúlékony, egyetlen szikra is komoly bajt okozhat.

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

196. § (5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, étterem rendeltetés estében évente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

A tisztítás elvégzéséről a Katasztrófavédelem bármikor igazolást kérhet. Ilyenkor általában 8 napon belül meg kell küldeni a tisztításról készült jegyzőkönyveket a Hatóság részére. Egy helyszíni ellenőrzés során is fel kell tudni mutatni őket.

Kérd az ingyenes felmérést

Gyors időpont-egyeztetés után kiszállunk a helyszínre, belenézünk a szellőzőrendszerbe, aztán írásos ajánlatot kapsz tőlünk.

A szellőző tisztítás folyamata

Felmérjük a feladatot

Kiszállunk a helyszínre, és átnézzük a teljes szellőzőrendszert. Speciális csőkamerával a legrejtettebb zugokba is belátunk.

Összesítjük, hogy pontosan milyen elemeket és eszközöket kell tisztítanunk, és azok hol helyezkednek el, és hogyan lehet hozzájuk férni.

Ezek általában a ventilátorok, a szűrők, a befújó nyílások, és persze a teljes légcsatorna rendszer, ami mindezeket összeköti.

Előkészítjük a terepet

A munkaterületet gondosan előkészítjük. Igyekszünk olyan helyről hozzáférni a rendszerhez, ahol az épület beszennyezése nélkül tudjuk eltávolítani a koszt a rendszerből.

Az esetleges érzékeny berendezéseket erős falú fóliával takarjuk le.

Tiszítónyílásokat vágunk

Ha szükséges, akkor a csövekre egy-két tisztítónyílást vágunk, és tisztító (revíziós) ajtót építünk be a rendszerbe. Ezeken a nyílásokon keresztül tudunk úgy hozzáférni a rendszerhez, hogy alaposan ki tudjuk tisztítani. Ha ezek a nyílások egyszer elkészültek, akkor legközelebb is ugyanezeket fogjuk használni.

Megtisztítjuk az elszívókat

A teljes tisztítandó felületet erre a célra készült vegyületekkel permetezzük be, ami leoldja a koszt.

Ezt követően mechanikai eszközökkel, habosító berendezéssel, valamint nagynyomású mosógép és ipari vízszívó segítségével dolgozzuk meg őket, hogy az utolsó porszem is eltűnjön.

Kipucoljuk az csővezetékeket

Egy forgókefés rendszerrel belülről lesikáljuk a csövek oldalára rakódott szennyeződést, amit az adott szakaszhoz csatlakoztatott nagy teljesítményű ventilátor és szűrő segítségével összegyűjtünk. A tisztított helyiségbe nem kerül szennyeződés.

Megtisztítjuk a légkezelőket, ventilátorokat, hőcserélőket

A teljes tisztítandó felületet erre a célra készült ÁNTSZ engedélyes szerrel permetezzük be, ami leoldja a koszt és fertőtlenítő hatású is.

A feloldott szennyeződést eltávolítjuk.

Kitakarítunk magunk után

Amikor minden csillog, gondosan összepakoljuk a hozott berendezéseket, eltávolítjuk a védőfóliákat, és alaposan tisztára töröljük a teljes munkaterületet.

Konyhai elszívó tisztítószeres tisztítása
Konyhai elszívó tisztítószeres tisztítása

Kérd az ingyenes felmérést

Gyors időpont-egyeztetés után kiszállunk a helyszínre, belenézünk a szellőzőrendszerbe, aztán írásos ajánlatot kapsz tőlünk.

Nálunk már jártunk

Referenciák