fbpx
Konyhai zsíros elszívó rendszer tisztítás

A ZsírProfi csapat egyik fő specialitása a konyhai elszívó tisztítás. Éttermi konyhák, főzőkonyhák zsíros, elszennyeződött elszívórendszerét varázsoljuk tisztává, gyorsan és felfordulás nélkül.

Miért kell tisztítani az elszívókat?

Elsőre talán nem tűnik fontos karbantartási feladatnak, de a konyhai elszívó tisztítás igenis rendszeresen meg kell hogy történjen minden éttermi vagy üzemi konyhában. Elmondjuk, miért.

Az éttermekben és főzőkonyhákban mindenhol erős elszívórendszer található, hiszen ez előzi meg, hogy az ételszag kijusson a vendégtérbe.

Ezek az erős elszívók a tűzhelyről áramló zsíros, párás levegőt szívják el, és juttatják ki a szabadba.

A zsír egy része azonban lerakódik az elszívóernyőkön, a csövekben, és idővel csökkenti az elszívás hatásfokát, valamint a felhalmozódott zsír rendkívül tűzveszélyes.

Évente kötelező a tisztítás

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

196. § (5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, étterem rendeltetés estében évente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

A tisztítás elvégzéséről a Katasztrófavédelem bármikor bekérheti az igazolásodat. Ilyenkor általában 8 napon belül meg kell küldened a tisztításról készült jegyzőkönyveket a Hatóság részére. Egy helyszíni ellenőrzés során is fel kell tudni mutatni őket.

Kérd az ingyenes felmérést

Gyors időpont-egyeztetés után kiszállunk a helyszínre, belenézünk a szellőzőrendszerbe, aztán írásos ajánlatot kapsz tőlünk.

A konyhai elszívó tisztítás lépései

Felmérjük a feladatot

Első körben mindig felmérjük, hogy pontosan milyen eszközöket kell tisztítanunk, azok hol helyezkednek el, és hogyan lehet hozzájuk férni. Konyhákban ez jellemzően az elszívóernyő és szűrői, az elszívó vezetékrendszere és a ventilátorok.

Előkészítjük a terepet

A munkaterületet gondosan előkészítjük. A konyhában levő berendezéseket erős falú fóliával takarjuk le, a tiszítandó elszívó ernyő alá pedig olyan fóliasátrat építünk, ami egy helyre (ládába) vezeti össze az összes folyadékot, ami a tisztítás során keletkezik.

Tiszítónyílásokat vágunk

Nem mindenhol tudunk gond nélkül hozzáférni a teljes csővezetékhez. Ilyenkor a csövekre egy-két tisztítónyílást vágunk, és tisztítóajtót építünk be a rendszerbe, hogy a következő tiszításkor már ne vágni, csak nyitni kelljen.

Megtisztítjuk az elszívóernyőket

A teljes tisztítandó felületet zsíroldó vegyületekkel permetezzük be, majd mechanikai eszközökkel, habosító berendezéssel, nagyomású mosógép és ipari vízszívó segítségével dolgozzuk meg őket, hogy az utolsó csepp zsír is eltűnjön. Végül kézi erővel töröljük át az egészet.

Kipucoljuk az elszívócsöveket

Speciális célgépek segítségével a teljes szellőzőrendszerben zsíroldó vegyülettel permetezzük be az elszívó csövek belsejét, majd egy forgókefés rendszerrel belülről lesikáljuk a csövek oldalára lerakódott szennyeződést. Ez egy nem túl gusztusos, sárgás színű massza formájában folyik ki a rendszerből egy zsírfogónak nevezett gyűjtőedénybe. (Aminek a tartalmát természetesen magunkkal visszük.)

Kitakarítunk magunk után

Amikor minden csillog, gondosan összepakoljuk a hozott berendezéseket, eltávolítjuk a védőfóliákat, és alaposan tisztára sikáljuk a teljes munkaterületet.

Konyhai elszívó tisztítószeres tisztítása
Konyhai elszívó tisztítószeres tisztítása

Kérd az ingyenes felmérést

Gyors időpont-egyeztetés után kiszállunk a helyszínre, belenézünk a szellőzőrendszerbe, aztán írásos ajánlatot kapsz tőlünk.

Nálunk már jártunk

Referenciák